ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 69€!
Τηλ.210-2806160

Η Ιστορία του Μπάσκετ

Η Ιστορία του Μπάσκετ
01-10-2021

Το μπάσκετ δημιουργήθηκε από τον Δρ. Τζέιμς Νάισμιθ, στο Σπρίνγκφιλντ, Μασαχουσέτη το 1891. Ο ίδιος ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής στο Εκπαιδευτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων YMCA σήμερα γνωστό ως Κολλέγιο Σπρίνγκφιλντ. Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνος θέλησε να πραγματοποιήσει το μάθημα του σε μια τάξη κατά την διάρκεια βροχής. Έπρεπε να σκεφτεί ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να παιχτεί σε εσωτερικό χώρο ώστε οι μαθητές να μην βραχούν και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κρύο που είχε τον χειμώνα στην Νέα Αγγλία.

Μετά από αρκετή σκέψη έγραψε τους βασικούς κανόνες του μπάσκετ και κάρφωσε ένα καλάθι από ροδάκινα σε ύψος 3,03 μέτρων. Η διαφορά με τα σημερινά καλάθια του μπάσκετ ήταν ότι το συγκεκριμένο καλάθι είχε πάτο επομένως διατηρούσε την μπάλα. Συνεπώς για να συνεχιστεί το παιχνίδι θα έπρεπε η μπάλα να ανακτηθεί από το καλάθι. Αφού παρατηρήθηκε ότι δεν ήταν καθόλου πρακτικό αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το κάτω μέρος του καλαθιού.

Την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε παιχνίδι μπάσκετ χρησιμοποιήθηκε μπάλα του ράγκμπι. Οι αρχικές μπάλες μπάσκετ είχαν καφέ χρώμα και κράτησε μόνο για τα τέλη του 1950. Ύστερα από τότε ο Τόνυ Χάινκλ ξεκίνησε την αναζήτηση για ένα πιο ευδιάκριτο χρώμα μπάλας τόσο για τους παίκτες όσο και για τους θεατές. Έτσι ο ίδιος εισήγαγε την πορτοκαλί μπάλα όπου χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Την δεκαετία του 1950 μπαίνει στο παιχνίδι και ο γνωστός σε όλους όρους ντρίμπλα, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι. Ωστόσο μαζί με την ντρίμπλα το σχήμα της μπάλας βελτιώνεται. Πριν την εισαγωγή της ντρίμπλας οι παίκτες της ίδιας ομάδας έπαιζαν με πάσες που αποτελούσε και το κύριο μέσω για να γίνει η μεταφορά της μπάλας ή σκαστές πάσες.

Το 1904, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, το μπάσκετ παρουσιάστηκε ως σπορ επίδειξης. Μετά από 32 χρόνια, στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936, εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα ως ολυμπιακό άθλημα. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών μπασκετμπολίστων.

Το 1946 δημιουργείται το ΝΒΑ όπου είναι ευρέως γνωστό παγκόσμια και αποτελεί την καλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο πρωταθλήματος μπάσκετ. Ωστόσο στις 18 Ιουνίου του 1932 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ, γνωστή με τα αρχικά FIBA, από εκπροσώπους οκτώ χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα ο πρώτος αγώνας μπάσκετ πραγματοποιήθηκε το 1918 στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών. Οι δύο ομάδες για καλάθια χρησιμοποίησαν δύο ανεστραμμένες καρέκλες ενώ το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε με μία μπάλα ποδοσφαίρου.

Το 1927 ανακηρύσσετε και η επίσημη περίοδος για το ελληνικό μπάσκετ υπό τη σκέπη του ΣΕΓΑΣ. Δύο χρόνια αργότερα διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα μεταξύ αθηναϊκών ομάδων, το οποίο κατέκτησε ο Πανελλήνιος. Το 1930 πραγματοποιήθηκε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, με νικητή τον Άρη.

THE INVENTION OF BASKETBALL WAS NOT AN ACCIDENT. IT WAS DEVELOPED TO MEET A NEED.
-
JAMES NAISMITH