ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΆΝΩ ΤΩΝ 49€! Ανέπαφη παράδοση με πιστωτική κάρτα ή PayPal.Τηλ.210-2806160
Πιθανές καθυστερήσεις στην παράδοση λόγω φόρτου των εταιρειών courier

Γιατί η ενδυνάμωση της περιτονίας βοηθά κάθε δρομέα;

Γιατί η ενδυνάμωση της περιτονίας βοηθά κάθε δρομέα;

Γιατί η ενδυνάμωση της περιτονίας βοηθά κάθε δρομέα;

Γιατί η ενδυνάμωση της περιτονίας βοηθά κάθε δρομέα;

Μπορεί να έχεις ακούσει τις λέξεις «περιτονία» ή «φάσια» (fascia) στους κύκλους των δρομέων. Και είναι λογικό να αναφέρεται συχνά, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι είναι η περιτονία, γιατί είναι σημαντική και πώς μπορείς, ως δρομέας, να ενσωματώσεις στην προπόνησή σου ασκήσεις για να την ενδυναμώσεις.

Τι είναι περιτονία; 
Με απλά λόγια, η περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός του σώματος.  Περιβάλλει, συνδέει και διαχωρίζει τους μύες, τα οστά, τους τένοντες, τα κύτταρα, τα νεύρα, τα όργανα και τα υγρά. Ουσιαστικά, είναι ένα σύστημα του σώματος που επηρεάζει κάθε άλλο σύστημα και είναι η «κόλλα» που κρατάει το ανθρώπινο σώμα. Μάλιστα, η σπουδαιότητα της περιτονίας μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα. Η περιτονία έχει τέσσερις βασικές λειτουργίες:
• Σχηματοποιεί
• Κινεί
• Επικοινωνεί
• Στηρίζει

Γιατί είναι σημαντική η ενδυνάμωση της περιτονίας;
Οι ασκήσεις προθέρμανσης χαλαρώνουν την περιτονία. Έτσι προλαμβάνουμε τον περιορισμό της περιτονίας, ο οποίος οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα των μυών, με αποτέλεσμα να νιώσουμε πόνο και να τραυματιστούμε. Διατηρώντας την ελαστικότητα και την κινητικότητα της περιτονίας, θα αποφύγεις τους τραυματισμούς ενώ θα πετύχεις καλύτερες επιδόσεις κατά την προπόνησή σου, αποκαθιστώντας τη φυσική ελαστικότητα και δύναμη του σώματος.

Τι είδους ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιτονίας μπορώ να ενσωματώσω στην προπόνησή μου;
Τώρα που έχεις μια ιδέα για το τι είναι η περιτονία, συστήνουμε να ενσωματώσεις στην προπόνησή σου τις παρακάτω ασκήσεις για αρχή: 
• Ρολάροντας το δέρμα των άκρων ή κάνοντας διατάσεις θα ενεργοποιήσεις την περιτονία.
• Τα επιτόπου άλματα και η αναπήδηση σε διαφορετικά σημεία του πέλματος βοηθούν πολύ τους δρομείς.
• Ελικοειδείς κινήσεις: περιστροφές των αρθρώσεων, των χεριών, των ισχίων, των αστραγάλων, των καρπών, του λαιμού, των δακτύλων και των ποδιών.
• Κράτα την αγαπημένη σου διάταση για περισσότερο χρόνο και ανάπνευσε βαθιά. Θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε βαθύτερα στρώματα της περιτονίας.
• Ρολάρισμα: εργαλεία όπως οι αφρώδεις κύλινδροι, τα μπαλάκια του τένις ή τα μπαλάκια ενδυνάμωσης της περιτονίας βοηθούν ιδιαίτερα τη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Επίσης, μπορείς να κάνεις μασάζ σε σημαντικά σημεία της περιτονίας στο σώμα ρολάροντας στην πλάτη από τη μία πλευρά στην άλλη, χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποιο εργαλείο. 
• Αυτοεφαρμοζόμενο μασάζ: το μασάζ στα πέλματα των ποδιών (και σε άλλα σημεία του σώματος) αποτελεί βασικό στοιχείο της ενδυνάμωσης της περιτονίας για δρομείς. Συν ότι νιώθεις τέλεια! 

Η συμβουλή των ειδικών: προσπάθησε να κάνεις τις ασκήσεις αυτές ξυπόλητος για μέγιστα αποτελέσματα.

Αν ενσωματώσεις στην προπόνησή σου, 2-3 φορές την εβδομάδα, ορισμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιτονίας, θα ενεργοποιήσεις την περιτονία και θα αποφύγεις τους τραυματισμούς. Ποιος δεν το επιθυμεί αυτό;